Vprašanja o rozacei

Kaj je rozacea, kaj kuperoza, kaj rdečica? 

Kdor ima rozaceo, ima stalno rdečico na koži obraza. Ta rdečica, predvsem na področju brade, nosu in čela (t.im. T-cona), se postopoma stopnjuje in širi. Pojav rdečice pogosto spremljajo mozolji in pustule. Krvne žilice na licih so rdeče in razširjene. 

Kaj poslabša stanje rozacee in kuperoze? 

Stres je pomemben dejavnik – čustveni (zasebno ali poklicno) kot tudi telesni (npr. zaradi športne aktivnosti ali fizičnega dela). Tudi prehrana ima pomembno vlogo. Pacienti pogosto poročajo o poslabšanju stanja po pekoči hrani. Tudi uživanje mlečnih izdelkov ima lahko negativen vpliv na stanje rozacee. Sonce, mraz ali veter – dejansko lahko vsak zunanji dražljaj povzroči poslabšanje rdečice. Madeži rdečice pa se lahko povečajo tudi v času ženskega ciklusa, med nosečnostjo ali v kasnejših letih.

Kateri so možni vzroki za rozaceo/kuperozo? 

V praksi opažamo številne dejavnike. Eden od pomembnih dejavnikov so pršice Demodex. Vzporedno s tem imajo prizadeti pogosto oslabljeno naravno obrambo kože, ki se povezuje s hormonskimi težavami, prehrano in primanjkljajem mineralov. Še posebej pomemben je nivo cinka in žvepla v celicah.

Koga prizadene rozacea? 

Prav vsak lahko dobi rozaceo, tako ženska kot moški. Dobimo jo lahko tudi ne glede na starost – pri 20-ih ali pri 60-ih letih starosti. 

Ali obstaja povezava med rozaceo in pomanjkljivo nego kože? 

Rozacee ne moremo povezati s pomanjkljivo higieno. Vzrok zanjo leži drugje. Prav nasprotno, prizadeti pogosto pretiravajo z nego kože in prav s tem pogosto tudi poslabšajo stanje svoje kože. 

Že leta dolgo imam rozaceo – ali smem uporabljati kremo DemoDerm? 

Krema DemoDerm je namenjena tudi ali predvsem ljudem, ki že leta dolgo trpijo zaradi rozacee, ki so poskusili že marsikaj, pa doslej še niso dosegli trajnega uspeha pri reševanju te težave. 

Katera nega najbolj ustreza koži uporabnika kreme DemoDerm? 

Vlažilne kreme se pri rozacei obnesejo slabše. Težava ni v tem, da je koža premalo navlažena od zunaj, pač pa v moteni pregradi, ki koži onemogoča nemoteno vlaženje od znotraj.

Kot nega se ob uporabi kreme DemoDerm obnese vse, kar podpira naravno samozaščitno sposobnost kože proti izgubi vlažnosti. Pozitivne rezultate so opazili pri »čistih« izdelkih (npr. vazelin, kokosova mast, lanolin ali kreme z lanolinom), ki kože ne dražijo z različnimi dodatki oziroma dodatnimi sestavinami. Najboljše je, da jih uporabimo zjutraj in zvečer po uporabi kreme DemoDerm, po potrebi pa tudi večkrat čez dan, še zlasti v hujši vročini ali mrazu.

Dodatna pojasnila najdete v poglavju Uporaba.