Posted on

Vzroki in rešitve za rozaceo

Zakaj nekdo v določenem življenjskem obdobju dobi rozaceo, je seveda nemogoče odgovoriti kar pavšalno. Zaradi določenih sprememb v življenju se lahko povsem nepričakovano pojavi rozacea. To se lahko zgodi v starosti od 30 do 50 let ali pa tudi šele po 60-tem letu starosti, še zlasti, če smo do tedaj imeli srečo, da smo imeli brezhibno kožo.  

Znano je, da so z rozaceo tesno povezane težave s prekrvavitvijo kože, ki se kažejo v pojavu za rozaceo značilne rdečice. Na ta proces pa lahko vplivajo še mnogi drugi dejavniki. Zato je tudi pri zdravljenju z zdravili pomembno, da se prizadeti opazuje in sam pri sebi odkrije morebitne sprožilce izbruha rozacee, ter jih preprečuje.

Eden od možnih vzrokov za rozaceo so motnje v delovanju imunskega sistema in bakterijske infekcije. Tudi primanjkljaj mineralov v organizmu lahko privede do slabšega delovanja imunskega sistema. Pri nekaterih ljudeh povzroči prisotnost majhne, večinoma neškodljive pršice, s katero se v življenju sreča vsak od nas, pretirano imunsko reakcijo telesa, kar ima za posledico vnetje kože in rozaceo. Preberite več o rozacei in pršicah (LINK) 

Tudi dednost ima pomembno vlogo. Nagnjenost k dovzetnosti za rozaceo je pogosto skupna članom iste družine. Najpogosteje se rozacea pojavlja pri svetlopoltih severnoevropejcih in pri ljudeh s t.im. keltskim tipom kože.

Hormonska nihanja v telesu lahko izbruhe rozacee izzovejo ali podpirajo v času ženskega mesečnega ciklusa, med ali po nosečnosti ali v zrelih letih. 

Rozacea se lahko pojavi tudi kot stranski pojav pri jemanju določenih zdravil.  

Naslednji pomembni dejavniki so psihični dejavniki in stres. Stres je lahko čustven ali fizičen (npr. zaradi športnega udejstvovanja ali fizičnega dela). Stresni hormoni, kot je adrenalin, lahko v koži sprožijo ali ohranjajo določene procese in tako poslabšajo simptome rozacee.

Bolezensko sliko lahko poslabšajo tudi vplivi okolja, npr. mrzel veter, vlaga, onesnaženo ozračje, pelod in izpušni plini. Pomembno vlogo pri razvoju rozacee lahko zaradi poškodb kože odigra tudi dolgotrajno in intenzivno izpostavljanje obsevanju s sončnimi žarki.

Tudi vpliv kemikalij, npr. določenih vonjav, barvil, in aditivov v tekstilu ali pralnih sredstvih, lahko izzove rozaceo. Prav tako tudi alkohol, pekoča hrana ali zdravila, ki jih uporabljamo zunanje v obliki mazil.

Ob vsem tem moramo paziti tudi na fizikalne dražljaje. Koža z rozaceo reagira občutljivo na pritisk in trenje, na toploto in hlad. Vročim kopelim in obisku savne se je bolje odpovedati, prav tako tudi grobemu brisanju kože. Na kratko lahko rečemo, da lahko vsako draženje kože poslabša rdečico na koži obraza. 

Tudi določena živila lahko vplivajo na pojav rozacee, npr. povečano uživanje živalskih maščob ali mlečnih izdelkov. Pomanjkanje mineralov, npr. cinka ali žvepla, lahko negativno vpliva na zdravje celic.   Ne glede na to, kaj je izzvalo vaše težave s kožo – DemoDerm vam lahko pomaga, da jim boste kos in boste ponovno vzpostavili pozitivno samopodobo.

Dodaj odgovor